Overslaan en naar de inhoud gaan

Bangladesh

Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, met een populatie van 163 miljoen waarvan 75% op en van het platteland leeft. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen, waardoor vele huishoudens keer op keer huis en haard vernield zien worden en opnieuw een bestaansrecht dienen op te bouwen.

Ongeveer de helft van alle inwoners leeft nog steeds onder de armoedegrens van US$1 per dag. Dit betekent dat het verstrekken van leningen, maar ook het geven van trainingen aan kwetsbare groepen een belangrijke rol heeft in de ontwikkeling van de vrouwen en het land.

Partners

Oktober 2022 - bezoek RDS

Oktober 2022 bezochten we de vrouwengroepen van MVM in Bangladesh. Daar hebben we gesproken met Mukutabala, een vrouw met power. Ze heeft vijf keer een lening gekregen. Ze is gestart met het aanschaffen van een melkkoe en kon haar inkomen verhogen met het verkopen van melk. Inmiddels heeft ze vier kalfjes. Met haar tweede lening heeft ze geïnvesteerd in het verbouwen van graan en met de laatste twee leningen heeft ze een vijver gegraven om vis in te kweken.

 

Mukutabala- success story
Als we haar vragen hoe de leningen haar leven heeft veranderd geeft ze aan dat ze nu niet alleen financieel onafhankelijk is, maar ook kan meebeslissen en meer respect krijgt. Niet alleen thuis, maar ook in het dorp.

 

Vol trots vertelt ze dat ze door het dorp is uitgekozen om zich als representant verkiesbaar te stellen voor de gemeente. Hiermee kan ze een spreekbuis zijn tussen het dorp en de overheid. Ze is een groot voorbeeld voor het dorp. Als ze gekozen wordt, zal ze betaald worden vanuit de overheid.

Dit is Jharna Das

Als Jharna haar enige zoon verliest aan Hepatitis B, raakt ze kwijt dan alleen haar kind. Ze verliest ook het inkomen dat hij binnenbracht. Dalit-vrouwen als Jharna staan onderaan de maatschappelijke ladder in Bangladesh. Toch is het Jharna gelukt om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Met een training en een lening van partner BASD heeft Jharna nu koeien en eenden en voorziet zelf in haar levensonderhoud én dat van haar (oudere) man.

 

Stap 1 van 4

Maandelijks
Eenmalig
Arrow

Type hier hoeveel u wilt doneren

Arrow

Type hier hoeveel u wilt doneren